Hirsiseinien käsittely

Tutustu terveelliseen asumiseen   Hirsirakentajan Ideapankissa!  

8.8.2013 / Mari Voimäki

Honkarakenteen messutalossa vierailevat ovat yllättyneet löytäessään rapatun, valkoisen rakennuksen sisältä hirsiseinäisen kodin. Puunväriset seinät hallitsevat tiloja ja ovat jakaneet mielipiteitä. Toisten mielestä seinät tuovat liikaa mieleen kesämökin, toiset puolestaan ovat ihastuneet nimenomaan puupinnan tuomaan rauhalliseen ja kodikkaaseen tunnelmaan.

lumi-makkari

Hirsiseinät valitaan monesti terveellisyyden takia.  Kuten tässä blogissa on kirjoitettu, hirsitalo hengittää ja tasaa ilmankosteutta. Mutta entäpä jos luonnonpuu ei miellytäkään esteettistä silmää?

Massiiviseiniä voi onneksi käsitellä monellakin eri tavalla ja säilyttää silti puun hyvät ominaisuudet. Hirsiseinän voi mm. vahata, öljytä, lakata tai maalata. Variaatiot värittömästä tai kevyesti pigmentoidusta luonnontuotteesta täysin peittävään teolliseen maaliin ja kaikki siltä väliltä ovat valittavissa mieltymysten mukaisesti.

Olennaista on valita tuote, jolla on hyvä luonnollinen hengittävyys eli joka läpäisee hyvin vesihöyryä. Silloin puupinta pääsee toimimaan sisätilan kosteuden tasaajana.

Useiden valmistajien vesiohenteiset sisätuotteet kuuluvat rakennusmateriaalien parhaaseen päästöluokkaan M1. Tämä tarkoittaa, ettei niistä haihdu sisäilmaan haitallisia aineita eivätkä ne näin ollen aiheuta asukkaille haitallisia oireita.

Hirsiseinille soveltuvat monensävyiset puuvahat ja -öljyt (esim. Tikkurilan tai Osmo colorin tuotteet) perustuvat kasviöljyihin ja luonnonvahoihin. Puuvahattu pinta on hengittävä, miellyttävän tuntuinen ja kestävä.

Lakoilla ja maaleilla saadaan puolestaan nopeasti hirsiseinille UV-suoja-ainetta sisältävä, likaa ja vettä hylkivä sekä kestävä pinta halutun sävyisenä.

Kuultavuus vai peittomaalaus?

Sävytetyllä kuultavalla käsittelyllä saadaan hirsiseinälle uusi ilme, mutta samalla voidaan säilyttää puupinnan ilmeikkyys esim. valkokuultokäsittelyllä tai valkolakkaamalla.

Hirsiseinät voi käsitellä esimerkiksi Tikkurilan Paneeli-Ässä Hirsisuojalla , joka muodostaa kevyen suojapinnan säilyttäen puun luonnollisen ulkonäön.  Hirsisuoja sisältää käsiteltyä pintaa suojaavaa homeenestoainetta. Kuultovalkoinen sävy saadaan sävyttämällä Hirsisuoja Kuultavat sisävärit -kartan mukaan valkoiseksi.

Eri puulajit, pintakäsittelyaineen laatu, aiempi käsittely, pinnan hiominen ja käsittelykertojen määrä vaikuttavat seinän lopulliseen väriin. Vain uudesta puusta voi saada hyvin vaalean, miltei valkoisen, ns. valkolakatun.

kimppu

Luonnon karnaubavahaa sisältävä Pigrol Zen Petsivaha imeytyy puuhun muodostaen luonnollisen ja kauniin pinnan. Valmisväreistä löytyy 9 muun sävyn ohella kuultovalkoinen Origami. Vahan levitys sujuu helposti pensselillä.

Puun ilmeikkyys ja omat värit ovat pitkään hallinneet suomalaista sisustusta. Nykyään pintoja halutaan ”kuullottamisen” sijaan enenevässä määrin myös peittomaalata.

musta

Hyvä vesihöyrynläpäisevyys on olennainen pintakäsittelyaineen ominaisuus, jota löytyy myös maaleista. Sopiva tuote on esimerkiksi täyshimmeä Harmony-sisustusmaali.

Yleensä mitä himmeämpi maali on, sitä parempi on myös sen vesihöyrynläpäisevyys.

sininen

Kiitos Tikkurilan Marja Koivusaarelle tuotevinkeistä!

Tutustu terveelliseen asumiseen   Hirsirakentajan Ideapankissa!  

Jaa tämäFacebookTwitterPinterestLinkedIntumblrGoogle+StumbleUponReddit

Vastaa