Painumaton hirsi tuo vallankumouksen hirsirakentamiseen

Tutustu terveelliseen asumiseen   Hirsirakentajan Ideapankissa!  

15.7.2013 / Jukka Rintamäki

Hirren tie suomalaisessa rakentamisessa on pitkä. Perinteinen käsin veistetty hirsi vastasi asumisen vaatimuksiin vuosisatoja, kunnes teollinen höylähirsi kehitettiin 1950-luvulla.

Seuraava merkittävä kehitysaskel nähtiin 1980-luvulla, kun höylähirrestä kehitettiin lamellihirsi, jolla saatiin merkittävästi parannettua hirren ja hirsiseinän ominaisuuksia. Lamellihirren tuoma etu höylähirteen nähden on, että näin hirrelle saadaan parempi säänkestävyys tuomalla kova ja kestävä sydänpuu hirren ulkopintoihin. Lisäksi valmistus sahatavaralankuista ja sitä kautta tasalaatuisempi kuivaus sekä liimaustekniikka tekevät hirrestä lähes vääntyilemättömän ja halkeilemattoman.

Designrevolution

Hirren vallankumouksellisin kehitysaskel – tai paremminkin harppaus – nähtiin kuitenkin 2000-luvulla, kun Honkarakenne kehitti suositusta lamellihirrestä ominaisuuksiltaan vieläkin paremman – syntyi painumaton lamellihirsi. Painumaton hirsi nostaa hirsirakennuksen ominaisuudet täysin uudelle tasolle ja avaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia hirren käyttöön.

Hirsien painuminen ja sitä myötä eri materiaalien hirteen yhdistelemisen hankaluus on ollut hirsiarkkitehtuuria kahlitseva rajoite. Painumaton hirsi vapauttaa hirsirakentamisen arkkitehtuurin. Ensimmäistä kertaa hirteen on mahdollista yhdistää suoraan muita materiaaleja luontevasti ilman liukuliitoksia ja –rakenteita. Perinteisen hirsitalon pakollisia ulkoisia tunnusmerkkejä – kuten mm. leveitä ikkunoiden ja ovien vuorilautoja – ei enää tarvita. Näin tyylillisesti voidaan luoda erittäin moderneja rakennuksia  jopa käyttämällä ulkoseinässä rappauspintaa, suuria lasipintoja tai vaikka lähes koko seinän kokoisia panoraamaliukuovia.

Painumaton hirsi vastaa myös erinomaisesti kiristyviin energiatehokkuusvaatimuksiin. Se mahdollistaa hirsitalon paremman tiiviyden ja sitä kautta paremman energiatehokkuuden.

Hirsitalon ei siis tarvitse enää näyttää perinteiseltä hirsitalolta, joten sen merkittävistä terveellisyyshyödyistä pääsee nauttimaan myös jopa kivitaloille kaavoitetuilla alueilla.

Painumaton hirsi käynnistää hirsitalojen uuden aikakauden. Hirsitalosta tulee jälleen kerran kaupunkilainen.

Tutustu terveelliseen asumiseen   Hirsirakentajan Ideapankissa!  

Jaa tämäFacebookTwitterPinterestLinkedIntumblrGoogle+StumbleUponReddit

Vastaa